Четверг, Ноября 21, 2019
Тел.:  (068)-093-03-16
Моб.: (096)-076-44-96
Факс: (04631)-69-3-69
График работы:
Пн.-Пт.:   8:00-17:00
Сб.-Нд.:  выходной
Наша почта:
info@dsmayak.com
sales@dsmayak.com
Главная Статьи Аналіз сортових ресурсів України гороху овочевого

Аналіз сортових ресурсів України гороху овочевого

Формування сортових ресурсів сільськогосподарських культур, зокрема і гороху посівного як зернового, так і овочевого напрямів використання, в Україні проводить Інститут експертизи сортів рослин відповідно до Методик проведення експертизи на ВОС (відмінність, однорідність і стабільність) та ПСП (придатність сорту для поширення).

Тобто, необхідно визначити за результатами польових і лабораторних досліджень його (сорту): – новизну, відмінність, однорідність та стабільність, а саме: проаналізувати дані Технічної анкети, наданих Заявником, та результати польових досліджень. За умови, якщо сорт–кандидат чітко відрізняється від загальновідомих сортів, підготувати позитивне рішення щодо відповідності сорту критеріям ВОС; – придатність сортів для поширення в Україні – визначити рекомендовану зону вирощування, напрям використання, продуктивність, відношення до посухи, полягання, осипання, стійкість до ураження хворобами та пошкодження шкідниками.

Як сільськогосподарська культура горох відомий з давніх–давен. В Україні горох почали вирощувати ще за 500 років до н.е., про що свідчать розкопки, проведені поблизу Харкова.

Всього у нашій державі у групі овочевих культур налічується 65 видів, з них група бобових (86 сортів) представлена трьома культурами: боби кінські, горох посівний та квасоля звичайна овочевих напрямів використання, що становить відповідно 2,3%, 53,5 та 44,2%.

Горох культурний (посівний) овочевого напряму використання серед зернобобових овочевих культур, які вирощують в Україні має найбільше значення.

Слід зазначити, що з усієї зареєстрованої кількості сортів гороху посівного овочевого напряму використання 12 сортів – вітчизняної селекції а решта 34 сортів – іноземного походження (відповідно 26 та 74%). При цьому, 20 сортів (43,5%) внесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, за останні п’ять років.

Вітчизняними заявниками гороху посівного овочевого напряму використання є п’ять установ: Дослідна станція «Маяк» (Ланковий та Спадок) та Донецька дослідна станція (Каскад) Інституту овочівництва та баштанництва, Луганський інститут АПВ НААНУ (Зелений цукат і Оксамит), Уладово-Люлінецька дослідна станція Інституту цукрових буряків НААНУ (Уладовський харчовик (ов)), Сквирська дослідна станція Інституту агроекології НААНУ (Вікма, Пегас, Селена та Стригунок).

За тривалістю вегетаційного періоду всі сорти гороху посівного овочевого напряму використання за часом достигання розподіляються на п’ять груп (дуже ранній (менше 61 доби) ранній (61–70 діб), середній (71–80 діб), пізній (81–85 діб) і дуже пізній (понад 85 діб)), з яких значна кількість відносяться до ранньостиглих і середньостиглих сортів.

Щодо зон вирощування, то розподіл сортів гороху посівного овочевого напряму використання такий: близько 80% від всієї кількості сортів придатні для поширення в усіх зонах вирощування (Степ, Лісостеп, Полісся), а решта сортів – придатні для вирощування у Лісостепу та Поліссі.

Слід відмітити, що всі сорти гороху овочевого мають вторинні листочки, а основна кількість – середнє за довжиною та довге стебло та середню кількість та багато вузлів на ньому; середньої довжини або довгий біб, що має середню кількістю або багато насінних зачатків; малу або середньою масою 1000 насінин.

Потенційний споживач, користуючись Державним реєстром сортів рослин та Каталогом сортів рослин, придатних для поширення в Україні, має можливість вибирати сорти гороху овочевого відповідно до зон вирощування та періоду їх стиглості.

Обираючи сорт, варто керуватись такими показниками як урожайність, час достигання та період від повних сходів до початку технічної (споживчої) стиглості, період плодоношення, дружність достигання, а також вміст сухої речовини, загального цукру, білка, дегустаційна оцінка та стійкість до ураження хворобами.